ונראה כי הואיל והריגת הזאב והארי כו׳ בידי כל אדם מדין הצלת נפשות לכן הפקירו החכמים את ממונם ואמרו שמי שימיתם יזכה בם. מאידך כאן לא הותרה השחיטה אלא לזה שעומד להיות ניזק. לכן צמצמו החכמים את ההיתר לשחיטת המזיק בלבד אך בלי זכות ממון.
עוד נ״ל שמאחר שהזאב והארי וכו׳ עומדים להרג אנשים וידונו למיתת בי״ד וייאסרו בהנאה כשור הנסקל לכן כשהתירו החכמים את הריגתן הפקיעו את ממון הבעלים כי סוכ״ס יפקיעו את ממונם מדין שור הנסקל. מאידך במזיקי ממון דעלמא אפילו יזיקו יהיה ממונם לבעלים, ובכן אף כשהתירו החכמים לשוחטם טרם שיזיקו כדי למונעם מלהזיק לא הפקירו את ממון הבעלים, ודו״ק.
משנה. ואיזו מועד כו׳. וכתבו התוס׳ כאן (ד״ה איזהו מועד) ז״ל אומר הר״י דהא דאמרי׳ בהבא על יבמתו דסתם לן תנא דשור המועד כרשב״ג דאמר בשלש זימנין הוי חזקה לא משום דתיהוי פלוגתייהו בשור המועד דמקראי דרשינן עכ״ל. וכן כ׳ התוס׳ ביבמות (דף סה. ד״ה ושור המועד) וז״ל רבי לא פליג אקרא אלא כלומר התם מתקיימין דברי רשב״ג דלא מיתחזיק אלא בתלת זמני עכ״ל. התוס׳ אומרים שגם רבי הסובר בעלמא שבשתי פעמים הוי חזקה יסכים שאין שור נעשה מועד עד שיגח שלש פעמים. כוונת התוס׳ מוסברת לאור מה שהעלינו (בשיעורים לתוס׳ דף ב: ד״ה ומלתא וכו׳) שבהעדאה ישנן שתי הלכות: א) בירור; ב) חלות שם. אליבא דרבי בב׳ פעמים יש בירור שהשור נגחן, אולם אין זה מספיק להחיל על השור שם מועד כי גזיה״כ היא שהשם מועד חל דוקא עם שלש נגיחות.
ועיין בגמרא (דף כד.) שר״מ דן ק״ו אם ריחק נגיחותיו חייב, קירב נגיחותיו לא כל שכן. ואמרו לו זבה תוכיח שריחקה ראיותיה טמאה, קרבה ראיותיה טהורה. בפשטות ניתן להאמר שחלוקים בזה: אליבא דר״מ ההעדאה תלויה בבירור בלבד ובכן נוכל להסיק ע״פ ק״ו שתחול העדאה ביום א׳ שאם יגח השור ג׳ פעמים ביום א׳ מתברר יותר שהשור נגחן משור שנגח ג׳ בהמות בג׳ ימים. אך רבנן אמרו לו שבהעדאה בנוסף לבירור יש דין של חלות שם, והתורה הקפידה שהשם מועד יחול כשיגח דוקא בשלשה ימים ולא כשנגח ביום אחד. סמוכים לכך הביאו מדין של זבה שדוקא כשראתה שלשה ימים רצופים נקבעה כזבה גדולה, ואין זה מדין בירור אלא ע״פ גזיה״כ הקובעת שחלות השם של זבה גדולה זקוקה לשלשת ימים של ראיית זיבה (עיין בדף כד. בתוס׳ ד״ה הרי הוא כו׳). הוא הדין בשור המועד. התורה דורשת שיגח שלשה ימים רצופים ורק בכך חל השם מועד.
ומסתבר לר׳ יהודה שמצויות שתי ההלכות האלו של בירור וחלות שם, ולכן הצריך ג׳ ימים בין בהעדאה בין בחזרה. כשם שבהעדאה נקבעים הבירור והשם מועד ע״י ג׳ נגיחות בג׳ ימים כן בחזרה חייבים לעקור גם את הבירור וגם את השם מועד, ולכן השור חייב לחזור בו שלושה ימים. לפי הנ״ל אפשר לומר שר״מ לשיטתו בהעדאה שיש רק דין בירור ולכן סובר שסגי בג׳ נגיחות ביום אחד, וה״ה בחזרה צריך השור לחזור בו מהבירור בלבד, ומשו״ה סגי במה שהתינוקות ממשמשין בו ואינו נוגח.
ר״מ דוחה את ההשוואה מווסת לשור המועד. בתוס׳ (דף כד. ד״ה הרי הוא כו׳) ביארו ז״ל דה״ק דהתם גלי קרא דלא שייכא התם סברא של קירוב וריחוק שאין שם הטעם תלוי משום דמוחזקת בכך רואה אלא דגזיה״כ הוא דבשלשה ימים היא זבה אפי׳ אם יבא אליהו ויאמר ודאי לא תראה עוד עכ״ל. הסבר דבריהם: בזבה ליכא הלכה של בירור אלא חלות השם של זבה בלבד, ולכן זקוקה לג׳ ימים. ואילו בשור מועד לר״מ יש הלכה של בירור בלבד ולא דין חלות שם, ומשום כך סגי אליביה בג׳ נגיחות לבדן בלי ג׳ ימים.
ולקמן בסוגיא (דף כד.) מובאת דעת ר׳ יוסי שלהיות מועד צריך ג׳ ימים ולחזור בו סגי במה שיהיו התינוקות ממשמשין בו ואינו נוגח. ועל פי דרכינו נראה שר׳ יוסי סובר שמצויות ב׳ הלכות במועד: א) בירור; ב) חלות שם, ולפיכך מצריך ג׳ ימים בקביעת המועד. אך בחזרה סגי לו בתינוקות ממשמשין כי ע״י כך נעקר הבירור שהוא נגחן, ואע״פ שלא נעקרה חלות השם, שהרי לא חזר בו ג׳ ימים, עכ״ז פקע הדין של מועד. דין מועד קיים רק כששניהם הבירור וחלות השם קיימים, ומאחר שחזר בו מהבירור פטור מדין מועד, ואין צורך שיחזור בו אף מחלות השם.
תוס׳ ד״ה ולא ישמרנו. ז״ל פי׳ בקונטרס בפי׳ ראשונה דלרבא בפעם ג׳ חייב נ״ש כו׳ עכ״ל. ונראה שלא נתכוונו לומר אליבא דפי׳ ראשון שבקונטרס שלרבא נעשה מועד בב׳ נגיחות שהרי הלכה פשוטה היא בתלמוד ששור נעשה מועד בג׳ נגיחות. הרי בב״ב
(דף כח.) איתא שהולכי אושא למדו דין חזקת ג׳ שנים בשדות מג׳ נגיחות בשור מועד. ועוד בתוס׳ בסוגיין (דף כג: ד״ה איזהו כו׳) ובתוס׳ יבמות (דף סה. ד״ה ושור המועד) מבואר שאפילו רבי הסובר שבב׳ פעמים הוי חזקה בכהת״כ מודה שדוקא בשלש פעמים נעשה השור מועד. וכן מרבא עצמו מוכרח כי הוא מצריך שלשה ימים עבור שלש הנגיחות, ואילו נעשה מועד בב׳ נגיחות למה צריכים שתהיה הנגיחה השלישית ביום השלישי, והרי נגיחה זו אינה קובעת את השם מועד ואינה אלא היכי תמצי כדי שישלם נ״ש. ע״כ שהמבואר בדעת רבא שהשור נעשה מועד בנגיחה שלישית ושהנגיחה השלישית היא שעת חלות השם מועד.
ונראה שרבא סובר שמאחר שחל השם מועד בנגיחה השלישית חייב לשלם נ״ש עבור נגיחה זו כי בבת אחת עם חלות דין מועד חל החיוב לשלם נזק שלם. אביי חולק עליו ולדעתו משלם רק ח״נ בנגיחה השלישית. ומסתבר שטעמו הוא כי בנוסף לשם מועד שחל בשור בשעת הנגיחה השלישית תלוי החיוב לשלם נ״ש גם בדיני שמירה של מועד וכדכתיב ״ולא ישמרנו״, דהיינו ששמירת תם ושמירה מועד מהוות שתי חלויות של שמירה שונות. רק אם הפרו הבעלים את חובת שמירת המועד מתחייבים בתשלומי מועד של נזק שלם. משו״ה בנגיחה השלישית משלמים רק חצי נזק כי חובת השמירה שהיתה מוטלת עליהם לפני הנגיחה היתה חובת שמירת תם, ועל אי - קיום חובת השמירה של תם אין לחייבם בנ״ש. ורבא סובר שמאחר שסוכ״ס היה מחוייב בשמירה אף שהיתה בתורת שמירת תם עכ״ז ביטול חובה זו יכול לחייבו בנ״ש יחד עם השם מועד שחל בנגיחה השלישית.א
אמנם מתקבל על הדעת שלרש״י אע״פ שרבא מחייב נ״ש בפעם השלישית עכ״ז לא יחייב כופר שהרי תם פטור מכופר ורק ביטול חובת השמירה דמועד מחייבת בעלים בכופר, ומאחר שבנגיחה שלישית ביטל חובת שמירת תם מסתבר שפטור מכופר. שונה דין הנזק כי עצם חלות השם של נגיחת מועד בנגיחה השלישית מחייבת נזק שלם, למרות שחובת השמירה היתה שמירת תם.
והנה בפרק חזקת הבתים
(ב״ב דף כח.) דנה הגמ׳ בהשוואה בין חזקת ג׳ שנים לדין העדאה וז״ל אמר ר׳ יוחנן שמעתי מהולכי אושא שהיו אומרים מנין לחזקה ג׳ שנים, משור המועד, מה שור המועד כיון שנגח ג׳ נגיחות נפק ליה מחזקת תם וקם ליה בחזקת מועד ה״נ כיון דאכלה תלת שנין נפק לה מרשות מוכר וקיימא לה ברשות לוקח. אי מה שור המועד עד נגיחה רביעית לא מיחייב ה״נ עד שנה רביעית לא קיימא ברשותיה, הכי השתא התם מכי נגח שלש נגיחות הוי מועד ואידך כי לא נגח מאי לשלם, הכא כיון דאכלה תלת שני קיימא לה ברשותיה כו׳ עכ״ל. הרי מפורש בסוגיא שהשם מועד חל בנגיחה השלישית אלא שאינו משלם נ״ש עד פעם הרביעית. (לפרש״י הסוגיא אליבא דאביי ולא כרבא, עיין בש״מ א) ונראה כנ״ל שהטעם הוא כי רק אם הבעלים מפירים אף את חובת שמירת מועד מתחייבים הם בנ״ש (ובאמת כך היא טענת תוס׳ נגד רש״י, ומשום כך דחו את שיטתו). ונראה שההו״א של הסוגיא שם סברה שמכיון שביטול השמירה של מועד מחייב נ״ש בנגיחה הרביעית יוצא שדין המועד אינו חל עד הנגיחה הרביעית שאז משלם נ״ש. לכן אף חזקת שדות חלה בשנה הרביעית. והגמרא דוחה שאין זה נכון כי השם מועד בשור חל בנגיחה השלישית וביטול חובת השמירה של מועד אינה אלא תנאי בעלמא לחייבו נ״ש בפעם הרביעית ולכן בחזקת שדות מספיקה בשלש שנים ולא יותר.
בא״ד והר״ר עזריאל כו׳ עכ״ל. לפום ריהטא אליבא דר׳ עזריאל הביאור במחלוקת אביי ורבא הוא שלדעת אביי שהנגיחה הרביעית הוזכרה בפסוק גם היא קובעת את חלות השם של מועד בשור. בהתאם לכך צריכה הנגיחה להיות ביום רביעי כי כל נגיחה שקובעת את חלות השם של מועד בשור צריכה להיות ביום אחר. ולפי רבא רק שלש הנגיחות הראשונות קובעות את השם של מועד, ולפיכך מצריך שתהיינה בשלשה ימים, ואילו הנגיחה הרביעית שאינה קובעת את השם של מועד יכולה להיות אף ביום השלישי. יוצא לפי״ז ממש ההיפך ממה שפירשנו אליבא דרש״י, דהיינו שלפי הרר״ע אליבא דאביי אומרים ששם מועד וחיוב נ״ש של מועד באין כאחת (בשעת הנגיחה הרביעית). ואילו לרבא אין אומרים באין כאחת אך השם של מועד חל בנגיחה שלישית, ואעפ״כ אינו משלם נ״ש עד הנגיחה הרביעית. מאידך אליבא דרש״י הסברנו שלרבא השם מועד חל בבת אחת עם החיוב של מועד לשלם נ״ש בנגיחה שלישית, ולאביי השם מועד חל בנגיחה שלישית והחיוב לשלם נ״ש כמועד חל בנגיחה הרביעית.
אך בפשטות קשה על ביאור זה שהרי לא מצאנו בכהת״כ מ״ד שחזקה חלה בארבע פעמים, ולפי ביאורנו יוצא אליבא דאביי שהנגיחה הרביעית שוה לשלש הראשונות וע״י כל ד׳ הנגיחות ביחד נעשה השור מועד, והדין צ״ל בכהת״כ שהחזקה חלה בד׳ פעמים ולא בב׳ או ג׳ פעמים, ושיטה כזו לא שמענו.
לפיכך נראה לומר שגם לאביי השור מוחזק לנגחן בשלש פעמים שחל בו דין מועד בכדי שחובת שמירת המועד תחול על הבעלים, וכמו״כ בכהת״כ אמרינן שבשלש פעמים הוי׳ חזקה. אך אביי סובר שכדי שהבעלים יתחייבו בנזק שלם עליהם לבטל את חובתם לשמור את המועד. דוקא עקב ביטול חובת השמירה של מועד חל החיוב של מועד לשלם נזק שלם, ועד שלא ביטלו הבעלים את חובת שמירת מועד לא נגמרה חלות הדין של מועד בשור. אין ביטול השמירה הזאת לדעת אביי היכי תמצי בעלמא אלא חלות דין הגומרת את חיוב המועד לשלם נ״ש, ולכן צריך להיות ביום רביעי לעצמו ולא בג׳ ימים הראשונים. על זה חולק רבא כי לדעתו ההעדאה בשור להקרא נגחן נקבעת בג׳ ימים ראשונים ואין ביטול שמירת המועד בפעם הרביעית אלא היכי תמצי בעלמא ואינה חלק מעצם ההעדאה, ומשום כך אף הנגיחה הרביעית יכולה להיות ביום השלישי ואינה צ״ל ביום הרביעי.
ודומה שהפירוש האחרון מוכרח לאור הסוגיא דלקמן בג׳ כתות עדים שעדות אחת הן להזמה. הנה אליבא דאביי על פי ביאורנו הראשון אינו משלם נ״ש עד הנגיחה הרביעית שכן אז חל השם של מועד, ובכן קשה שבדין היה שארבע כתות עדים תצטרפנה להזמה ולא ג׳. אך לפי ביאורנו השני ניחא, כי גם לאביי חל השם של מועד בשור בפעם השלישית, שהרי אז נקבע שהשור נגחן. אמנם יש צורך בנגיחה רביעית כדי שיחול החיוב של מועד לשלם נזק שלם, כי בפעם הרביעית ביטלו הבעלים את חובת שמירת המועד, ודוקא בביטול זה חייבים לשלם נ״ש. והואיל והשם מועד בשור נגמר בג׳ נגיחות, ונפסק בב״ד שבפעם הבאה יתחייבו הבעלים נ״ש אם יבטלו את חובת שמירת מועד החלה עליהם, שפיר נחשבות שלש הכיתות הראשונות של העדאה כעדות אחת לענין הזמה, שהרי על ידם נקבע השם של מועד בשור אע״פ שגמר ההעדאה לענין חיוב נ״ש נעשה בפעם הרביעית.
בא״ד. ולפי מה שפירשנו אפילו אי לייעודי תורא נמי לא אתי שפיר כו׳ עכ״ל. לכאורה שיטת מ״ד לייעודי גברא שונה משיטת מ״ד לייעודי תורא. למ״ד לייעודי גברא המעשה העדאה בב״ד הוא מעצם העדאת השור ולפיכך מחייב שיעידו בבעלים בג׳ ימים נפרדים ולא ביום אחד. ולפיכך ההעדאה חייבת להיות העדאה ממש המזהירה את הבעלים למעשה לשמור את שורו כי ביטול הזהרת הב״ד ע״י הבעלים מהווה חלק מגופה של העדאת השור. בהתאם לכך באופן של זוממי זוממין שההעדאה לא הזהירה את הבעלים בפועל ולמעשה, כי הוזמו העדים הראשונים בשעת עדותם ובכן הבעלים לא האמינו להעדאת העדים, לכן לא היתה חלות דין העדאת הבעלים כדי לחייבם בדין נ״ש. מאידך למ״ד ליעודי תורא שלש הנגיחות עצמן קובעות את חלות הדין של מועד אך יש תנאי בעלמא שאחרי הנגיחה השלישית יעידו הב״ד בבעלים, ורק בכך חייבים לשלם נ״ש בפעם הרביעית. ובכן י״ל באופן של זוממי זוממין, למרות שבשעת ההעדאה לא האמינו הבעלים בהעדאה, עכ״ז אחרי שהוזמו זוממי זוממין ואיגלאי מילתא למפרע שבשעתה היתה העדאה נכונה בב״ד, הבעלים חייבים, כי סוכ״ס נתקיים התנאי שיעידו בו עדים בבי״ד. ברם התוס׳ לא ניחא להם בחילוק זה ותירצו מה שתירצו.
בא״ד. עידי גניבה בנפש שהוזמו ועדי גניבה ראשונה של בן סורר אין נהרגין התם לאו משום דיכול להיות שלא יבאו לידי חיוב פטרינן להו אלא התם משום דמצו למימר להלקותו באנו כו׳ אבל הכא ע״כ לא באו כי אם לייעודו ולחייבו נזק שלם כשיגח נגיחה ד׳ כדמסיק ואזיל דלא מצו למימר לחיובי פלגא נזקא קאתינן עכ״ל. לכאורה י״ל שכאן מדובר ״דקמרמזי רמוזי״ המוכיח שלחייב נ״ש באו ואילו שם לא היתה רמיזה ברורה. וכן העלו התוס׳ במס׳ סנה׳ (דף פו: ד״ה קמ״ל רמיזה לאו כלום הוא) וז״ל בפ״ב דב״ק גבי לייעודי תורא ולייעודי גברא דמסקינן התם אלא דקא מרמזי רמוזי לא דמי לרמיזה דהכא דהתם מיירי ברמיזה חשובה שבכל השלשה ימים באו אלו עם אלו וקא מרמזי אבל הכא ברמיזה גרועה איירי דלאו מילתא היא עכ״ל.
ברם בתוס׳ שם (דף פו: ד״ה גניבה אתחלתה דמכירה היא) כתבו פירוש אחר וז״ל וי״ל דקסבר חזקיה דגניבה לחודה קיימא כמו עידי קדושין ועידי ביאה ואע״ג דמיירי באתרו ביה מדמקטלי לר׳ יוחנן מ״מ לא שייך בהו חיוב מיתה ואפשר דלחזקיה לא בעי התראה ולר׳ יוחנן בעי עכ״ל. ביאור דבריהם שכשם שבזנות אשת איש הביאה עצמה מחייבת ולא הקידושין, ולפיכך עדי הביאה שהוזמו חייבים ועדי הקידושין שהוזמו פטורים, הוא הדין בגניבת ומכירת נפש. המחייב מיתה בגונב נפש ומכרו הוא המכירה אך יש תנאי שימכור אדם גנוב, ולכן עדי הגניבה פטורים ועדי המכירה לבדם חייבים. ודומה לבן סורר ומורה שהמחייב מיתה הוא האכילה האחרונה לבדה, ומשום כך העדים שהעידו על האכילה הראשונה בבן סורר ומורה והוזמו פטורין ממיתה. ואילו בנגיחות שלש הנגיחות ביחד משוות שור מועד, ובעצם הגדתן איפוא כלולה העדאת השור להשוותו מועד ואם רמזי מרמזי חייבים. מאידך בגונב נפש ומכרו או בבן סורר ומורה אפילו העדים מרמזי רמוזי והוזמו הראשונים פטורים והאחרונים לבדם חייבים.
ויש לבאר את החילוק הזה כי כשמדובר בשור מועד ובנגיחותיו, מסתבר שכל הנגיחות שוות וכולן ביחד משוות אותו למועד דמאי אולמה האי נגיחה מהאי נגיחה. אולם בגונב נפש ומכרו ובבן סורר ומורה מדובר בחיוב גברא וברשעותו המחייבתו מיתה, ולכן ניתן להבדיל בין מעשה העבירה הראשונה שעשה לבין מעשה העבירה השניה שעשה ולומר שהעבירה הראשונה חייבתו מלקות ותו לא, והעבירה השניה לבדה חייבתו מיתה. בנוגע לגברא ולחטאיו י״ל שהעבירה השניה חמורה יותר ומחייבת בעצמה את המיתה ואילו העבירה הראשונה קלה יותר ומחייבת רק מלקות ולא מיתה כלל, וסברא נכונה היא.
בא״ד. אין חייבין אלו הכיתות אלא במה שעשאו מועד ואומדין כמה נפחת שורו מדמיו ולא צריכא השתא לנגיחה רביעית כלל עכ״ל. נראה שהדיעה הראשונה נמנעה מתשובה זו כי פחיתת דמיו אינה חלות בעצם גמר דינו להיות שור מועד, אלא משנקרא מועד ממילא ודרך אגב נפחת מדמיו אצל המוכרים וקונים בשוק. ולכן אין זאת בכלל דין כאשר זמם.
ויתכן דתשובת הא״נ חולקת אף על הדיעה הראשונה שאמרה שהג׳ כיתות הראשונות חייבות לשלם עבור התשלומין שבנגיחה הרביעית וסוברת שכשם שבגונב נפש ומכרו ובבן סורר המעשה הראשון תנאי בעלמא הוא והמעשה האחרון לבדו קובע את החלות הוא הדין בשור מועד ששלש הנגיחות הראשונות כתנאי הן לחדש את השם של מועד, והנגיחה הרביעית לבדה מחייבת נזק שלם ולכן חובת כאשר זמם עבור התשלומין בנ״ש בנגיחה הרביעית אינה חלה על שלש כתות הראשונות, וצ״ע בזה.